Kinderen met LongCovid
Alle kinderen hebben recht op een positieve toekomst
 

H2: Wat is long covid (Post Covid Syndroom)?

Internationaal en door patiënten wordt het ‘PostCovid-syndroom’ of ‘PASC’ vaak ‘long covid’ genoemd. Naar het Engelse ‘langdurige’ covid.


Long covid betekent dat iemand klachten houdt of ontwikkelt, na een covid infectie, die minimaal 3 maanden aanhouden, waar geen andere verklaringen voor zijn. Het betreft een multi-systeem aandoening. Meerdere orgaansystemen zijn aangedaan, zoals hersenen, bloedvaten, hart, immuunsysteem, autonoom zenuwstelsel en micro-bioom. Ook kan iemand long covid ontwikkelen bij een tweede of volgende covid besmetting. De aandoening hoeft niet direct aanwezig te zijn maar kan weken na de acute infectie tot uiting komen. Vaak waren de patiënten al weer ‘op de been’. Deels ook omdat de klachten na verloop van tijd erger kunnen
worden en/ of gemist of genegeerd worden in het begin.


Long covid is géén conditieverlies door inactiviteit (de - conditionering) niet psychisch en géén SOLK (SOLK= lichamelijk onverklaarbaar). De klachten zijn juist goed verklaarbaar. Er is een duidelijke link met covid. Diverse afwijkingen in allerlei organen zijn inmiddels gevonden in onderzoeken wereldwijd. De ‘aanhoudende’ lichamelijke klachten hebben een lichamelijke oorzaak. Long covid is een ‘Post-Acuut Infectieus Syndroom’. Een ‘PAIS'. Deze groep ziekten, zoals ook ME/CVS, hebben te weinig aandacht gekregen in verleden waardoor men nu te weinig begrijpt van long covid. Maar dat betekent niet dat er niets bekend is. Onderzoekers hoeven dus niet helemaal vanaf nul te beginnen. 


 
 
E-mailen
Info